SZÁRMAZÁS

A Dél-Ázsiából származó bazsalikom a mediterrán konyha kedvelt fűszere, salátákat, tésztaételeket, húsokat és halakat ízesítenek vele.

LEÍRÁS

Hazánkba is igen népszerű, nem hiányozhat a fűszerkertből, hiszen nevelése könnyű, a megfelelő felételeket biztosítva gyorsan hatalmas bokorrá fejlődik. Leveleit egész nyáron szedhetjük, télre pedig fagyasztva vagy szárítva eltehetjük. Egyike a legmelegigényesebb fűszernövényeinknek, neveléséhez sok napfényre van szükség.

Három fő mediterrán fajta létezik: a nálunk is leginkább használt édeskés fajta, nagy zöld levelekkel; a görög bazsalikom, melynek kisebbek a levelei; és a lágyabb ízű lila bazsalikom.

FELHASZNÁLÁS

Zöld levelével ízesíthetjük salátáinkat, a pizzaféléket, a tojásos ételeket vagy az üdítő és likőr italokat. Friss levelét teavízbe dobva, igen kellemes aromájú italt kapunk.

Az illóolajon kívül a zöld növényi részekben jelentős mennyiségű a C-vitamin. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet- és szélhajtónak, köhögéscsillapítónak használják. Főzetét külsőleg borogatásra, torokgyulladás esetén öblögetésre is alkalmazzák.

RECEPTEK

BAZSALIKOMOS PESTO

  • 15 g fenyőmag
  • 1 óriás csokor friss bazsalikom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 g parmezán
  • só, bors
  • 5 ek nem extra szűz olivaolaj

Az alap pesztó elkészítése végtelenül egyszerű. A fenyőmagot száraz serpenyőben lepirítjuk, hagyjuk kihűlni. A bazsalikom leveleit letépkedjük. Egy aprítógépbe dobjuk a fokhagymát, a fenyőmagot és a parmezánt, sózzuk, borsozzuk, kicsit lezúzzuk, majd mehet bele a bazsalikomlevél és az olívaolaj. Üvegben, egy kevés olajjal a tetején hetekig eláll hűtőben. (streetkitchen.hu)

EPRES CHIAPUDING BAZSALIKOMMAL

  • ½ bögre chiamag
  • 2 bögre rizstej
  • 1 ½ bögre fagyasztott eper
  • ½ bögre víz
  • 1 db citrom
  • 4 ek méz vagy rizsszirup
  • 25 csokor friss bazsalikom
  • 20 g szeletelt mandula
  • 1 – 2 szem friss eper

Az epres chiapuding elkészítéséhez a chiamagot elkeverjük egy tálban a rizstejjel, majd a hűtőbe rakjuk 30 percre. Ez idő alatt megszívja magát és „puding” lesz belőle.

A fagyasztott epret egy kis lábasban felolvasztjuk a vízzel, ráfacsarjuk a citrom levét, hozzáadjuk a mézet vagy rizsszirupot és a bazsalikomleveleket, majd elkeverjük. Addig főzzük, míg fel nem forr, és az epreink megfonnyadnak. Ezután botmixerrel összeturmixoljuk, és hagyjuk egy kicsit hűlni.

Ha kész a „pudingunk”, elkezdjük rétegezni: elsőnek jöhet a chiapuding, majd a kamu eperdzsem, és ezt a pohár háromnegyedéig ismételjük. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, friss eperrel, és bazsalikomlevéllel díszítjük. (streetkitchen.hu)