SZÁRMAZÁS

Európában a mentát már az ókorban is használták fűszernövényként. Napjainkban elsősorban Észak-Afrikában termesztik. Angliában 1750 óta termesztenek nagy mennyiségű mentát, és a „Mitcham” névre hallgató változatot a világ legjobb minőségű mentájának tartják.

LEÍRÁS

A majorannához, a bazsalikomhoz és az oregánóhoz hasonlóan a menta is az árvacsalánfélék családjához tartozik. Fajtától függően a növény 80 cm magasra is megnőhet. Fehér, rózsaszín vagy lila virágait júliusban és augusztusban hozza. Bár a különböző mentafajták levelei nagy változatosságot mutatnak, általában ovális vagy lándzsa alakúak, cakkozott vagy csipkézett szélekkel. A mentának számtalan változata létezik, mind sajátos ízzel és megjelenéssel, legismertebb köztük a fodormenta. Mentolos, aromásan friss íze miatt számos élelmiszerben, többek között rágógumikban és csokoládékban is használják. A menta hűvös frissessége a mentolnak köszönhető. A különböző mentafajták mentoltartalma nagyon eltérő lehet, és az adott változattól függően más ízekkel keveredhet. A fodros levelű mentát például köményes, az ananászmentát citrusos, a narancsmentát pedig bergamottra emlékeztető íz jellemzi.

FELHASZNÁLÁS

A menta ízét nem befolyásolja a magas hőmérséklet és a hosszas főzés. A mentaleveleket desszertek díszítéséhez is gyakran használják. A világon sehol nem használnak annyi mentát, mint Angliában – származási országában a fűszernövény édes fogásokban, például kompótokban és édességekben, sós ételekben, például indiai currykben, szószokban és salátákban, valamint teákban és joghurtitalokban is fontos szerepet játszik. A mentazselé és a mentás báránysült valószínűleg a különleges fűszernövény felhasználásának két legnépszerűbb módja.

A mentából készített tea segíti az emésztést, javítja a memóriát, aromáját aromáját belélegezve könnyíthet a stressz okozta tüneteken és enyhítheti a migrénes és tenziós fejfájást is.

RECEPTEK

15 PERCES DINNYESALÁTA

  • 450 g görögdinnye (pucolt állapotban)
  • 260 g sárgadinnye (pucolt állapotban)
  • 1 csipet só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 ág rozmaring
  • 100 g vizes mozzarella sajt
  • 1 ek fenyőmag
  • 2 tk balzsamecet
  • pár levél friss menta tálaláshoz

A dinnyesalátához a dinnyéket kimagozzuk, falatnyi darabokra vágjuk és egy tálba tesszük, majd sózzuk, cukrozzuk. A rozmaringot nagyon finomra vágjuk és összekeverjük vele a dinnyéket. A tetejére tépkedjük a sajtot, megszórjuk pirított fenyőmaggal és meglocsoljuk a balzsamecettel. Végül friss menta levelekkel megszórva tálaljuk. (streetkitchen.hu)

MENTACHUTNEY

  • 1 csokor friss menta
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 csipet só
  • 2 db lime leve és héja
  • 2 ek olívaolaj
  • 50 ml víz

A mentát és a koriandert felaprítjuk, majd a többi hozzávalóval együtt aprítógépben alaposan lezúzzuk. Nagyon intenzív ízű mártás, húsokhoz, salátákhoz, mártogatósnak vagy currykhez is nagyon jó! (streetkitchen.hu)