SZÁRMAZÁS

Néhány nyelvben a kakukkfüvet a „hegyek királyaként” emlegetik, mivel lila és rózsaszín virágai leginkább a mediterrán térség hegyoldalait díszítik. Földközi-tenger környékéről származó (egyes források szerint Eurázsia), a vad vagy mezei kakukkfüveknél illatosabb, aromásabb fajtáját, a kerti kakukkfüvet termesztjük és használjuk hazánkban.

LEÍRÁS

A neve (Thymus vulgaris) a latin görög „thyo”, parfüm szóból származik, de egyesek szerint a „thymon”, azaz a bátorság szóból vagy „thümosz” = félelem ellen. A kakukkfű illatáról is úgy gondolták, hogy bátorságot és erőt ad. A majorannával, az oregánóval, a bazsalikommal és a rozmaringgal rokonságban álló cserje körülbelül 40 cm magasra nő. A fonákjukon apró szőrökkel borított levelek illóolaj-tartalma akár a 6%-ot is elérheti. A kakukkfűnek több száz változata létezik, és a különböző fajták íze nagy változatosságot mutathat.

FELHASZNÁLÁS

A kakukkfű minden része felhasználható fűszerként – a csomókba kötött szárakat gyakran használják levesek, szószok és raguk ízesítéséhez. A leggyakrabban mégis a leveleit használjuk, mivel a fás szárat nem lehet megenni. Gyakorlatilag nincs olyan mediterrán fogás, amelyből hiányozna ez a sokoldalú fűszernövény: A kakukkfű a pizzákat, a tésztaételeket, a szárnyasokat, a halas és húsos fogásokat, a kecskesajtot, a salátákat és a pácokat is igazi kulináris élménnyé alakítja. A szárított kakukkfű íze a friss fűszernövényhez képest sokkal intenzívebb – ezt mindenképpen vegyük figyelembe, amikor kakukkfüvet használunk.

Nagyon jó fertőtlenítő gyógytea készíthető belőle, mely megvéd a betegségektől, meghosszabbítja a sejtek életét, erősíti immunrendszerünket. Vérbőséget fokozó hatása javítja a vérkeringést, vérszegénység esetén kiváló. Kezelhető vele köhögés, hörgő- és szájüregi gyulladás.

RECEPTEK

KAKUKKFÜVES SÜLT CSIRKE

  • 1 kg csirkemellfilé
  • 5 dkg vaj
  • 8 szál friss kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fél citrom
  • só, bors

A csirkedarabokat sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük, a citrom levével meglocsoljuk.

A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a csirkedarabokat és a kakukkfüvet beletesszük, a húst körben megpirítjuk, majd a fehérbort aláöntjük, és lefedve, néha megforgatva 15 perc alatt megpároljuk. Ha szükséges, még egy kicsit pirítjuk.

Salátával, krumplipürével, de akár párolt zöldségekkel is tálalhatjuk. (mindmegette.hu)

ÁFONYÁS LIMONÁDÉ KAKUKKFŰVEL

  • 15 dkg áfonya
  • 3 dkg barna cukor
  • 5 citromból nyert citromlé
  • 1 dl víz
  • 2 szál kakukkfű

Az áfonyát, a kakukkfüvet, a cukrot, a citromot és a vizet egy kisebb lábosba tesszük, és 10-15 perc alatt pépesre főzzük. Megvárjuk, míg kicsit kihűl, és egy kisebb szűrőn átpasszírozzuk a levet.

A szirupot ízlés szerinti mennyiségű vízzel felöntjük, kakukkfűágacskával, citrommal, jégkockával kínáljuk. (nosalty.hu)