SZÁRMAZÁS

A petrezselyem (Petroselinum crispuma) kelet-mediterrán térségből származik – a növény valószínűleg Görögországban őshonos. Manapság a petrezselyem az egyik legnépszerűbb fűszernövény a világ minden részén, és ez nagy részben I. Károly frank császár egy rendeletének köszönhető. Időszámításunk szerint 800 körül az uralkodó kötelezővé tette bizonyos fűszernövények termesztését a királyság kolostorkertjeiben. Az egyik ilyen fűszernövény a petrezselyem volt, ami a rendelet után gyorsan terjedni kezdett.

LEÍRÁS

A kétnyári fűszernövény legfeljebb egy méter magasra nő, háromszárnyú levelei simák és fodrosak is lehetnek. A fodros petrezselymet kifejezetten azért fejlesztették ki, mivel a sima levelű petrezselymet könnyű összetéveszteni a mérges ádáz nevű növénnyel. Mielőtt a világ konyháinak népszerű fűszernövényévé vált, a petrezselymet gyógynövényként használták. Napjainkban az északi félteke szinte minden részén és Dél-Amerikában is termesztik, azonban szabadon már szinte sehol nem nő.

FELHASZNÁLÁS

A frissen vagy szárítva használt petrezselyem olyan osztrák fogások elengedhetetlen fűszere, mint a zsemlegombóc, a petrezselymes burgonya és a hústöltelék. És ez még nem minden: a mediterrán, ázsiai és észak-afrikai konyhában is gyakran használják húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, tésztaételekhez, tojásos fogásokhoz és fűszervajakhoz – a lehetőségek tárháza gyakorlatilag végtelen. A petrezselyem íze különösen finom citrommal, vöröshagymával, fokhagymával és olívaolajjal kombinálva. A petrezselyemlevelet gyakran használják díszítésként is: a hagyományos bécsi szeletet például olajban sült petrezselyemmel szórják meg.

RECEPTEK

ZÖLD SMOOTHIE PETREZSELYEMMEL ÉS AVOKÁDÓVAL

  • 1 alma
  • 1 kivi
  • 1 érett avokádó
  • 1 ek. olívaolaj
  • 50 g bébispenót
  • 150 g zeller
  • 600 ml zöld tea
  • 2 ek. citromlé
  • 1 ek. szeletelt petrezselyem
  • 1 tk. őrölt gyömbér

Hámozzuk meg az almát és a kivit. Az avokádót vágjuk félbe, távolítsuk el a magját, és kanalazzuk ki a húsát. Tegyük az összes hozzávalót turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Öntsük a smoothie-t poharakba és díszítsük zellerrel. (kotányi.hu)

PETREZSELYMES KRUMPLI

  • 1 kg krumpli
  • 100 g vaj
  • só, bors
  • 2 csokor friss petrezselyem

A krumplit meghámozzuk, 2-3 cm-es kockákra vágjuk, bő, sós vízben majdnem puhára főzzük, majd leszűrjük. A vajat felmelegítjük, beledobjuk a krumplit, és 2-3 percig pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, összeforgatjuk, és meg is vagyunk. (streetkitchen.hu)